Pompys
Boulettes de viande au jus de lait aux amandes - Harleian MS. 279 (env. 1430)
PORTIONS : 1 personne
Matériel
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Ingrédients
- 150 g Viande hachée (veau, porc, bœuf ou un mélange)
- 1 jaune d'oeuf
- 1 c à café vin blanc
- 1 c à café sucre
- 1/8 c à café clous de girofle
- 1/8 c à café safran
- 1/4 c à thé cannelle
- 1/4 c à thé poivre noir (au goût)
- 2 tasses bouillon (poulet, bœuf ou mélange 50/50)
- 1 tasse lait d'amande
- 2 à 3 c à café farine de riz
- 1/8 c à café sel
Instructions
- Mélangez la viande hachée avec le jaune d'œuf, le vin, le sucre et les épices et formez des boulettes
- Faites mijoter le bouillon et ajoutez vos boulettes de viande
- Cuire jusqu'à ce qu'ils soient bien cuits.
- Retirez les boulettes du bouillon et préparez votre lait aux amandes en utilisant le bouillon dans lequel vous les avez cuites.
- Faites chauffer votre lait aux amandes et ajoutez la farine de riz et les épices.
- Faites cuire votre bouillon jusqu'à l'épaisseur désirée.
- Vous voudrez peut-être filtrer votre bouillon avant de servir, car la farine de riz pourrait former des grumeaux.
- Ajoutez plusieurs boulettes dans votre bol et versez dessus le bouillon au lait d'amande.
Notes
Texte original :
Cliij - Pompys. Take Beef, Porke, or Vele, on of hem, and raw, alle to-choppe it atte the dressoure, than grynd hem in a morter as smal as thou may, than caste ther-to Raw 3olkys of Eyroun, wyn, an a lytil whyte sugre: caste also ther-to pouder Pepyr, and Macys, Clowes, Quybibys, pouder Canelle, Synamoun, and Salt, and a lytil Safroun; then take and make smale Pelettys round y-now, and loke that thou haue a fayre potte of Freysshe brothe of bef or of Capoun, and euer throw hem ther-on and lete hem sethe tyl that they ben y-now; then take and draw vppe a thryfty mylke of Almaundys, with cold freysshe brothe of Bef, Vele, Moton, other Capoun, and a-lye it with floure of Rys and with Spycerye; and atte the dressoure ley thes pelettys .v. or .vj. in a dysshe, and then pore thin sewe aneward, (Note: on it) and serue in, or ellys make a gode thryfty Syryppe and ley thin (Note: Thine) pelettys atte the dressoure ther-on, and that is gode seruyse.
Version en anglais moderne :
Pumpes - Take beef, pork or veal, one of them and raw, all together chop it then grind them in a mortar as small as you may, then cast thereto raw yolks of eggs, wine, and a little white sugar: caste also thereto powder pepper and mace, cloves, cubebs, powder cinnamon and salt and a little saffron; then take and make small pellets round enough, and look that you have a fair pot of fresh broth of beef or of capon and ever throw them thereon and let them seethe till they be enough; then take and draw up a thrifty milk of almonds, with cold fresh broth of beef, veal, mutton or capon, and thicken it with rice flour and with spices; and at the table, lay the pellets five or six in a dish and then pour the syrup on it and serve it, or else, make a good syrup and lay the pellet thereon and good service.
Valeurs Nutritionnelles
Calories: 389 kcal | Carbohydrates: 6 g | Protéines: 36 g | Graisses: 27 g | Lipides saturés: 9 g | Choléstérol: 300 mg | Sodium: 172 mg | Sucre: 1 g | Vitamine A: 260 IU | Calcium: 23 mg | Fer: 3.5 mg
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